Over MamaWerkt

Deze website is een initiatief van Cecil Rupert - Zengerink, arbeidsrechtjurist en eigenaar van Zuiver Arbeidsrecht.

Graag neem ik - Cecil Rupert - Zengerink - u mee in de ontstaansgeschiedenis van deze website.

Gedurende mijn carrière tot nu toe – inhoudende 14 jaar werkzaam in en met het arbeidsrecht – was er een onderwerp dat elke keer weer mijn aandacht trok. Ik zag gebeuren dat op het moment dat er de werkende vrouw zwanger werd, er van alles kon gaan gebeuren in de arbeidsrelatie. Dit zowel tijdens de zwangerschap, al dan niet in combinatie met arbeidsongeschiktheid, als tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof, als na het bevallingsverlof bij de terugkeer op de werkvloer / in het werkproces. Opvallend daarbij was dat het nagenoeg altijd een “vrouwen-aangelegenheid” was, dit terwijl de keuze voor een zwangerschap vaak uitgaat van zowel de man als de vrouw.

Tijdens mijn laatste loondienstperiode (inmiddels 6 jaar geleden) werd bovenstaande alleen maar duidelijker en frequenter. Mijn functie binnen deze organisatie was juridisch medewerker/adviseur voor zowel de interne als externe organisatie (ongeveer 700 bedrijven). Ten aanzien van de interne organisatie was er een samenstelling van het personeel van ongeveer 80% vrouwen, waarvan 85% in de leeftijdscategorie 20 – 35 jaar. Met andere woorden een groep werkneemsters die in de levensfase staan van het mogelijk krijgen van kinderen. Hetgeen ook het geval bleek.

Gedurende dit dienstverband mocht ik zelf ook 2 kinderen krijgen en werden velen van mijn vrouwelijke collegae ook moeder. Werkneemsters die dagelijks werken met HRM-gerelateerde zaken en kennis hebben van het arbeidsrecht. Maar ondanks deze kennis kwamen ze met enige regelmaat bij mij met allerhande vragen die samenhingen met de rechten en plichten die gelden binnen het arbeidsrecht op het moment dat je zwanger bent, dan wel moeder bent geworden. Dit vond ik uiteraard opvallend en het wekte mijn interesse. Immers indien deze HBO opgeleide P&O’ ers deze vragen al hebben, welke vragen leven er dan bij de werkneemster in dezelfde situatie maar met een andere en / of lagere opleiding?

Begin 2013 heb ik door een 4e jaars HBO Rechten studente daar onderzoek naar laten doen. Mijn voorgevoel werd bevestigd. De arbeidsrechtelijke vragen die ontstaan tijdens de arbeidsrelatie als de werkneemster zwanger is, of moeder is geworden blijken in alle lagen van de beroepsbevolking aanwezig te zijn.

Mijn drang tot het delen van kennis – hetgeen één van de speerpunten van Zuiver Arbeidsrecht is – heeft gemaakt dat ik hier iets mee wilde gaan doen. Hoe zou ik mijn kennis kunnen delen op een relatief eenvoudige en begrijpelijke wijze? Het eerste voorzichtige idee voor een arbeidsrechtelijke informatie site werd in de zomer van 2010 geboren. En uiteindelijk in het voorjaar 2013 kwam voor mij de definitieve bevestiging om de website www.mamawerkt-arbeidsrecht.nl te gaan lanceren.

In het vertrouwen dat wij onze kennis op zo goed mogelijke wijze proberen te delen, staan wij ook u graag terzijde.

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Wensgroet 2019-2020!

Lees verder

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau