Ziek door zwangerschap

Ziekte & Verlof, Ziekte & Verlof 23 - 10 - 2013 // 3518 keer bekeken

Ziek door zwangerschap
Indien een zwangere werkneemster ziek is vanwege de zwangerschap komt de medewerkster in aanmerking voor een uitkering van het UWV. Dat betekent in de praktijk dat de medewerkster het loon van de werkgever 100 % krijgt doorbetaald, terwijl de uitvoeringsinstelling een bedrag betaalt aan de werkgever.

Als de werkneemster vier weken voor de uitgerekende datum met verlof gaat, dan wordt de periode van het verlof (16 weken) gekort met de ziektedagen in de periode van zes tot vier weken voor het verlof. De werkneemster kan het verlof met bijvoorbeeld twee weken uitstellen door vier weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan. Is deze vrouw in die twee weken vier dagen ziek, dan begint haar werk niet volgens plan (in haar geval twaalf weken na de bevalling), maar vier werkdagen eerder.

Mogelijk is de werkneemster in een te vroeg stadium arbeidsongeschikt vanwege de zwangerschap. Het gaat dan om ziekte in de periode tot zes weken voor de uitgerekende datum. In dat geval krijgt zij over die ziektedagen een volledige uitkering, dus tot aan zes weken voor de uitgerekende datum. Deze ziektedagen komen niet in mindering op het zwangerschapsverlof.

Als de werknemer aansluitend op het zwangerschapsverlof arbeidsongeschikt is, komt zij in aanmerking voor een uitkering tot maximaal 104 weken. Na twee jaar ziekte kan zij een WAO- of WIA-uitkering aanvragen.

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Wensgroet 2019-2020!

Lees verder

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau