Zwanger en solliciteren

Werk & Privé, Werk & Privé 22 - 12 - 2015 // 3207 keer bekeken

Zwanger en solliciteren
Uit het verboden onderscheid naar geslacht volgt dat voor een werkgever in principe niet relevant mag zijn of een sollicitante zwanger is. Uit jurisprudentie is gebleken dat een zwangere sollicitante niet verplicht is om haar zwangerschap te melden, net zoals evenmin aan een mannelijke sollicitant gevraagd kan worden of hij een kind heeft verwekt bij iemand. Dit heeft tot gevolg dat de werkgever bepaalde vragen niet mag stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Echter wordt er een uitzondering gemaakt op deze hoofdregel indien een kwaal de sollicitante ongeschikt zou maken voor de functie waarnaar ze solliciteert. In dat geval geldt er een meldingsplicht voor de sollicitante.

Kim is vier maanden zwanger en is timmervrouw van beroep. Haar jaarcontract bij bedrijf X is van rechtswege ten einde gekomen. Ze solliciteert bij veel bedrijven in de regio, maar niemand heeft een vacature voor timmervrouw openstaan. Ze verneemt van een buurvrouw dat er een bedrijf is in Almelo die nog een straatmaker nodig heeft. Kim weet met het oog op haar zwangerschap dat het werk lichamelijk veel te zwaar is. Ze besluit toch te solliciteren vanwege het aantrekkelijke looninkomen dat ze dan heeft tijdens haar zwangerschap- en bevallingsverlof. Tijdens het sollicitatiegesprek verzwijgt Kim haar zwangerschap. Kim heeft zich in deze situatie niet gehouden aan haar meldingsplicht als werknemer. Kim weet, of had moeten weten, dat haar zwangerschap haar ongeschikt maakt voor de functie waarnaar ze solliciteert. Zij is lichamelijk niet in staat om de functie uit te voeren. De werkgever is niet verplicht om haar aan te nemen.

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Wensgroet 2019-2020!

Lees verder

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau