Duur van het verlof

Ziekte & Verlof, Ziekte & Verlof 13 - 11 - 2013 // 1972 keer bekeken

Duur van het verlof
Sinds 1 januari 2019 bedraagt het adoptie- en pleegzorgverlof zes weken, dit als gevolg van de 'Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)'. Evenals de periode waarin het verlof kan worden opgenomen, is ook de hoogte van de uitkering ongewijzigd gebleven, namelijk 100% van het dagloon tot maximaal het maximum dagloon. Dit komt overeen met de zwangerschaps- en bevallingsverlofuitkering.Het (uitgebreide) verlof geldt ten aanzien van kinderen van wie de opneming in het gezin op of na 1 januari 2019 heeft plaatsgevonden. 

Het adoptie- en pleegzorgverlof kan in overleg met de werkgever gespreid worden opgenomen (voor 1 januari 2015 gold dat het verlof aaneengesloten diende te worden opgenomen voor de duur van ten hoogste vier weken). Het verlof kan vanaf twee weken voor de eerste dag van adoptie/pleegzorg ingaan. Het adoptie- of pleegzorgverlof moet binnen 26 weken (voor 1 januari 2015 gold een termijn van 18 weken) nadat het kind in het gezin is opgenomen worden genoten, daarna vervalt het.

De werknemer moet bewijzen vanaf welke dag een kind wordt geadopteerd/ter pleegzorg wordt aangeboden, door aan de werkgever een verklaring te overleggen van opneming in de gemeentelijke basisadministratie of, bij adoptie, een melding van de vreemdelingenpolitie. Hieruit moet blijken dat het kind op hetzelfde adres woont als de werknemer en door de werknemer in diens gezin verzorgd en opgevoed wordt.

Jannie heeft samen met haar echtgenoot Erik besloten een kindje te adopteren. De adoptie datum is vastgesteld op 20 februari. Jannie en Erik vragen zich af wanneer het adoptieverlof kan ingaan. Het adoptieverlof mag twee weken voor de adoptiedatum ingaan. Dat betekent dat Jannie op 6 februari adoptieverlof kan opnemen. Het verlof moet binnen 26 weken nadat het kind in het gezin is gekomen worden opgenomen. Dat betekent dat Jannie en Erik het adoptieverlof tot 21 augustus kunnen opnemen. 

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Wensgroet 2019-2020!

Lees verder

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau