Terugwerkende kracht ZW-uitkering
Een werkgever dient, binnen vier dagen nadat hij heeft vernomen dat de werknemer aanspraak heeft op ziekengeld wegens zwangerschaps- of bevallingsgerelateerde arbeidsongeschiktheid, daarvan aangifte te doen bij het UWV. Als de werkgever zich niet houdt aan de termijn, overtreedt hij de ziekmeldingsplicht. Dit heeft tot gevolg dat het ziekengeld niet wordt uitbetaald tot de datum van ziekmelding. Het dan voor de werkgever mogelijk om loon dat tijdens de arbeidsongeschiktheid wordt doorbetaald aan de werkende vrouw die moeder is/wordt te verrekenen met het inkomen bij uitkeringen waarop de werkneemster recht heeft, bijvoorbeeld uitkeringen op grond van de ZW en uitkeringen met betrekking tot zwangerschap en bevalling op grond van de Wet arbeid en zorg.
In 2004 heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld over de overtreding van de ziekmeldingsplicht door de werkgever. In betreffende casus heeft de werkgever, en tevens enige werknemer, het UWV te laat ingelicht dat zij arbeidsongeschikt was vanaf een bepaalde datum. De Raad heeft geoordeeld dat de werknemer als vertegenwoordiger van de werkgever verplicht was om de arbeidsongeschiktheid op tijd te melden aan het UWV. De meldingsplicht is overtreden. Tot de datum van ziekmelding is terecht geen ziekengeld uitbetaald.
Als blijkt dat een werknemer al langer ziek is en pas na een tijd blijkt dat betreffende ziekte een verband heeft met de zwangerschap, dan kan het UWV de ZW-uitkering met terugwerkende kracht toekennen aan de werknemer.