Onregelmatige opzegging

Ontslag, Ontslag 22 - 12 - 2015 // 5505 keer bekeken

Onregelmatige opzegging

Indien de werkgever of werknemer niet de juiste opzegtermijn in acht neemt, is er sprake van een onregelmatige opzegging. Als een werkgever of werknemer de juiste opzegtermijn niet in acht neemt is hij schadeplichtig. De benadeelde partij kan de schadevergoeding vorderen. Er zijn twee soorten schadevergoeding, de gefixeerde of de volledige schadevergoeding.

Karin wordt, met een opzegtermijn van één maand, ontslagen. Later blijkt dat Karin niet één, maar drie maanden opzegtermijn had. Het ontslag blijft dan geldig, maar Karin heeft wel recht op een schadevergoeding van twee maanden loon.

De gefixeerde schadevergoeding
De gefixeerde schadevergoeding is gelijk aan het loon vanaf de datum van het ontslag op staande voet tot de datum waarop de arbeidsovereenkomst zou zijn geëindigd als er een opzegtermijn in acht zou zijn genomen. De rechter is bevoegd de gefixeerde schadevergoeding te matigen, maar niet tot minder dan het loon over de wettelijke opzegtermijn en ook niet tot minder dan het loon over een periode van drie maanden. Een reden voor matiging kan bijvoorbeeld gelegen zijn in de omstandigheid dat de werknemer in de betreffende periode bij een andere werkgever werkzaamheden heeft verricht en daarover loon heeft ontvangen.

De volledige schadevergoeding
Degene die door onregelmatige opzegging is benadeeld kan een volledige schadevergoeding eisen. Het gaat in dit geval alleen om de schade die het gevolg is van de onregelmatige opzegging en niet om andere schade als gevolg van het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Meestal is de volledige schade niet hoger dan de gefixeerde schade. Dit kan anders zijn indien de inkomsten niet alleen bestonden uit loon, maar ook uit bijvoorbeeld fooien of bonussen. Diegene die schadevergoeding vordert, zal het bestaan en de hoogte van de schade moeten bewijzen. Alleen al om die reden vordert men meestal een gefixeerde schadevergoeding, ook al is de volledige schade mogelijk hoger.

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Wensgroet 2019-2020!

Lees verder

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau