Opzegverbod tijdens proeftijd

Ontslag 23 - 10 - 2013 // 3194 keer bekeken

Opzegverbod tijdens proeftijd
Uitgangspunt is dat gedurende de proeftijd werkgever en werknemer vrij zijn om de arbeidsovereenkomst op te zeggen, zonder dat zij daarvoor een opzegtermijn dan wel een ontslagvergunning nodig zijn. De wet heeft echter bepaald dat er wel  bepaalde opzegverboden gelden in deze proefperiode. Zo mag de werkgever de arbeidsovereenkomst niet opzeggen gedurende de proeftijd vanwege de zwangerschap.
Als een werknemer na het bekendmaken van haar zwangerschap, in de proeftijd om een andere reden dan de zwangerschap wordt opgezegd, terwijl zij vermoedt dat de werkelijke reden van opzegging de zwangerschap is, kan zij de werkgever verzoeken de reden van opzegging grondig te onderbouwen. Hierbij moet de werkgever bewijzen dat de opzegging geen verband houdt met de zwangerschap.

De 20-jarige Anouk werkt sinds een maand bij werkgever X. Anouk zit nog in haar proeftijd. Anouk komt op in de derde week van haar dienstverband met het nieuws dat ze in blijde verwachting is. Werkgever x is hier niet blij mee. Anouk moet onmiddellijk op het kantoor komen bij haar werkgever. De werkgever laat haar weten de arbeidsovereenkomst in de proeftijd op te zeggen. De zwangerschap is hier debet aan. Anouk is erg verdrietig en vraagt zich af of haar werkgever de arbeidsovereenkomst zomaar kan opzeggen. De werkgever mag in bepaalde situaties de arbeidsovereenkomst niet opzeggen. Dit heeft te maken met de opzegverboden, waaraan de werkgever gebonden is. In dit geval handelt de werkgever in strijd met het opzegverbod dat geldt in de proeftijd wegens zwangerschap.

Op het moment dat de werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt in strijd met een opzegverbod, kan de werknemer zich beroepen op de vernietigbaarheid van de opzegging. De werknemer dient binnen 2 maanden na de opzegging de vernietigbaarheid van het ontslag in te roepen. Het gevolg van het inroepen van de vernietigbaarheid is dat de arbeidsovereenkomst doorloopt en de werknemer bij beschikbaarheid voor arbeid recht heeft op loondoorbetaling. Voor het instellen van een loonvordering heeft de werknemer 6 maanden de tijd.

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Wensgroet!

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau