WIEG is 'geboren'

16 - 11 - 2018 // 3902 keer bekeken

WIEG ook door de Eerste Kamer

Op 13 november heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG).
Dit houdt in dat per 1 januari 2019 het (nieuwe) geboorteverlof en per 1 juli 2020 het aanvullende geboorteverlof in werking treden.

In de wet WIEG is te lezen dat het verlof voor de partner wordt uitgebreid van twee naar vijf dagen (o.b.v. fulltime), met behoud van loon betaald door werkgever. Daarnaast kan de partner 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen, betaald door het UWV à 70% van het dagloon. Deze 5 weken mogen worden opgenomen in de eerste 6 maanden na de geboorte van het kind.

Bij het wetsvoorstel is een memorie van toelichting gevoegd, waarin de minister nadere tekst en uitleg geeft. Hierin is o.a. opgenomen hoe de overgang van het nu geldende kraamverlof naar het (aanvullende) geboorteverlof zal plaatsvinden. In deze toelichting kunt u lezen dat het recht op het geboorteverlof en het aanvullende geboorteverlof geldt, indien de bevalling heeft plaatsgevonden op of na de datum van inwerkingtreding van de verlofregelingen. Dit houdt in dat partners waarvan het kind op of na 1 januari 2019 wordt geboren, recht heeft op de 5 dagen doorbetaald geboorteverlof. Hetzelfde geldt voor het aanvullend geboorteverlof; wordt het kind geboren op of na 1 juli 2020, dan heeft de partner recht op het aanvullende geboorteverlof en de daartoe behorende uitkering. Ten aanzien van dit aanvullende geboorteverlof, geldt wel dat er voorafgaand aan het aanvullende geboorteverlof eerst geboorteverlof moet zijn opgenomen door de partner.

De wet WIEG wijzigt ook het adoptie- en pleegzorgverlof. Om de band met het (adoptie- /pleeg)kind te versterken wordt dat verlof uitgebreid van vier naar zes weken. Op 1 januari 2019 treedt de verlenging van het adoptie- en pleegzorgverlof in werking. Ook hiervoor geldt dat kinderen van wie de feitelijke opname op of na 1 januari 2019 plaatsvindt, pas dan gebruik kunnen maken van deze verlenging van het verlof.

Heeft u aanvullende vragen, neemt u dan gerust contact met ons op.
Wij adviseren u graag nader!

Waarschijnlijk bent u ook in de volgende artikelen geïnteresseerd:

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Wensgroet 2019-2020!

Lees verder

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau