Discriminatie op grond van het "mama" zijn

9 - 12 - 2013 // 4947 keer bekeken

Discriminatie op grond van het "mama" zijn

Het bedrijf Babydump b.v. nam afscheid van een verkoopster nadat zij had verteld dat ze zwanger was. De vrouw had een tijdelijk contract waarvan verlenging al was toegezegd, maar enige tijd nadat ze vertelde zat ze zwanger was, kreeg de verkoopster te horen dat de verlenging niet door ging. Volgens Babydump zou de vrouw niet beschikbaar zijn op de dagen die haar leidinggevende had voorgesteld. Direct na haar vertrek heeft Babydump iemand anders aangenomen. Heeft de werkgever jegens de verkoopster onderscheid op grond van geslacht gemaakt door haar geen nieuwe arbeidsovereenkomst aan te bieden vanwege haar zwangerschap?

Wat zegt de wet?
In artikel 7:646 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is bepaald dat de werkgever geen onderscheid mag maken tussen mannen en vrouwen bij onder meer het aangaan van de arbeidsovereenkomst. Hieronder wordt ook het onderscheid tussen mannen en vrouwen op grond van zwangerschap verstaan.

Vordering
De verkoopster stelt dat het, nu zij goed functioneerde en zich flexibel heeft opgesteld ten aanzien van het aantal te werken uren en dagen, niet anders kan dan dat haar zwangerschap de reden is geweest waarom haar geen nieuwe arbeidsovereenkomst werd aangeboden op de beschikbare uren en dagen per oktober 2011. Voorgaande klemt te meer nu vlak na haar vertrek een nieuwe verkoopster voor die uren en dagen is aangenomen.

Verweer
De werkgever stelt dat niet de zwangerschap van de verkoopster de reden is geweest dat haar geen nieuwe arbeidsovereenkomst werd aangeboden, maar het feit dat zij niet kon werken op de woensdag en op donderdagavond, terwijl dit de enige dagen zijn die de werkgever voor haar beschikbaar had.

Oordeel College
De Commissie Gelijke Behandeling spreekt haar oordeel uit dat Babydump jegens verkoopster verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van geslacht bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst. Het College kan echter geen sancties opleggen.

Conclusie
Het College kan geen sancties opleggen indien zij van mening is dat de werkgever een verboden onderscheid heeft gemaakt. De verkoopster zal dan naar de kantonrechter moeten gaan en daar een procedure moeten aanspannen voor schadevergoeding of een verlenging van het contract. In de praktijk blijkt echter dat deze procedures niet vaak worden gevoerd.

Waarschijnlijk bent u ook in de volgende artikelen geïnteresseerd:

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Wensgroet 2019-2020!

Lees verder

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau