Partners kunnen straks langer (betaald) genieten van hun pasgeboren kindje!

21 - 9 - 2016 // 3711 keer bekeken

Als een vrouw is bevallen heeft de werkende partner het recht om kraamverlof op te nemen. Dit kraamverlof geldt voor 2 werkdagen en is met behoud van loon. De werkgever moet wel zo snel mogelijk na de geboorte van het kindje op de hoogte worden gebracht wanneer het kraamverlof wordt opgenomen. Dit mag mondeling of schriftelijk en de werkgever mag dit verlof niet weigeren.

Huidige situatie kraamverlof
Sinds 1 januari 2015 kan de partner naast de tweede betaalde kraamverlofdagen nog drie dagen onbetaald ouderschapverlof opnemen. De werkgever mag ook deze drie dagen ouderschapsverlof niet weigeren. Met de samenvoeging van het kraamverlof en ouderschapsverlof kan de werkende partner vijf dagen vrij zijn na de geboorte van het kindje. Het kraamverlof bij een thuisbevalling moet binnen vier weken na de geboorte van het kindje worden opgenomen. Bij een bevalling in het ziekenhuis moet dit binnen vier weken na thuiskomst van kindje uit het ziekenhuis.

Uitbreiding betaald kraamverlof
In 2019 zal het kraamverlof hoogst waarschijnlijk uitgebreid worden. Op vrijdag 9 september 2016 is het wetsvoorstel Wet uitbreiding kraamverlof, op voorstel van minister Lodewijk Asscher, door de ministerraad aanvaard. Het doel van dit wetsvoorstel is het uitbreiden van het betaalde kraamverlof voor partners. De minister is van mening dat de werkende partner nu vaak om financiële redenen minder verlof opneemt, dit dus als gevolgd van het onbetaalde ouderschapsverlof. Het kabinet is met de minister van mening dat er geen financiële belemmeringen zouden mogen zijn voor het opnemen van dit verlof.

Volgens minister Asscher moet het uitgangspunt zijn vijf dagen betaald kraamverlof voor de werkende partner. De uitbreiding van het kraamverlof geeft de partners de mogelijkheid om te wennen aan de nieuwe gezinssamenstelling en de bijbehorende zorgtaken. Naar het zich nu laat uitzien komt de uitbreiding van het kraamverlof voor rekening van het UWV. Het ‘nieuwe’ kraamverlof wordt via de werkgever aangevraagd bij het UWV. De werkgever betaalt (evenals nu het geval is) de eerste twee kraamverlofdagen, waarna het UWV de rest van de dagen financiert. De uitkering van het kraamverlof is gelijk aan het loon van de werkende partner, met het maximum dagloon als bovengrens.

Het wetsvoorstel is nu voor advies naar de Raad van State. De uiteindelijke wettekst zal openbaar worden gemaakt op het moment dat minister Lodewijk Asscher het indient bij de Tweede Kamer, inhoudende na het advies van de Raad van State. Voor nu lijkt het erop dat de wet vanaf 1 januari 2019 wijzigt, nu het UWV eerst voorbereidingstijd nodig heeft om de registratie en betaling van het kraamverlof te kunnen uitvoeren.

Heeft u vragen over het kraamverlof neemt u dan gerust contact met ons op.
Graag staan wij u terzijde en adviseren wij u nader.

Waarschijnlijk bent u ook in de volgende artikelen geïnteresseerd:

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Wensgroet!

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau