‘Selfies’, wees waakzaam!

22 - 8 - 2014 // 5141 keer bekeken

Het is hedendaags niet meer weg te denken, een smartphone met een camera die het nostalgische fototoestel overbodig maakt. Echter, door het gemak waarmee foto’s worden gemaakt, verdwijnen langzaamaan de verborgen grenzen in het kader van privacy, die voorheen als gebruikelijk werden aangenomen. Zo ook de verpleegster die al geruime tijd in een ziekenhuis werkt als IC-verpleegkundige, en op een avond haar dochter meeneemt naar haar werkplek en besluit een ‘fotoshoot’ te houden waarna de dochter de foto’s op Social Media plaatst. Wat speelde er in deze zaak, en hoe dient u als werknemer om te gaan met het maken van foto’s tijdens werktijd?

Situatie
Een verpleegkundige is al geruime tijd in dienst in een ziekenhuis als IC-verpleegkundige. Haar dochter neemt deel aan een Missverkiezing waarvoor de verpleegkundige in dat kader enkele foto’s wil maken op de IC-afdeling van het betreffende ziekenhuis. De dochter heeft voor de foto’s een wit uniformjasje van het ziekenhuis, een overschort, handschoenen en een mondkapje aangetrokken De foto’s zijn gemaakt op 4 verschillende locaties binnen de IC-afdeling met een totaal van 15 foto’s. Collega’s van de verpleegkundige hebben gevraagd of zij toestemming had voor het maken voor de foto’s, dat zij bevestigend beantwoordde. De dochter heeft vervolgens 8 foto’s op haar Facebook pagina geplaatst. Op deze foto’s is te zien dat de dochter in ziekenhuiskleding met daarover de Miss-sjerp naast een (al dan niet leeg) bed met medische apparaten staat en deze apparatuur op enkele foto’s ook aanraakt. Tevens is op 1 foto de schouder van een patiënt te zien. Wanneer dit aan het licht komt bij het ziekenhuis wordt de verpleegkundige op staande voet ontslagen en vordert zij daarnaast ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Beoordeling kantonrechter
De rechter oordeelt dat het handelen van de verpleegkundige meerdere verwijten oplevert. Allereerst is de zorg voor de patiënt niet op de juiste wijze overgedragen, dat vereist is volgens ziekenhuisprotocol. Tevens is de privacy van de patiënt geschonden, nu er op de foto’s een schouder is te zien en de dochter patiëntgegevens heeft gezien. Daarnaast is de onjuiste indruk gewekt door het gedragen uniformjasje door de dochter. Hiermee is ook niet aan de juiste hygienevoorschriften voldaan. Dit levert echter volgens de kantonrechter geen dringende reden voor ontslag op, zodat ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd is. Dit omdat de verpleegkundige weliswaar verwijtbaar heeft gehandeld, maar de gevolgen ervan zijn beperkt. De rechter oordeelt dat er wel sprake is van een vertrouwensbreuk als gevolg van de gebeurtenis, waardoor de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden wegens gewijzigde omstandigheden.
 

Conclusie
zoals uit voorgaande is gebleken, dienen werknemers zeer waakzaam te zijn wanneer zij foto’s maken op de werkvloer. Zowel persoons- als bedrijfsgegevens zouden middels de foto’s geopenbaard kunnen worden met alle gevolgen van dien. Raadzaam is om het maken van mogelijke selfies tot uw pauzes te beperken en wellicht het maken van selfies tijdens werktijd geheel te beperken tot uw privé tijd. Hebt u zelf te maken met een dergelijke kwestie of zou u als werkgever advisering willen op het gebied van het gebruik van smartphones door werknemers gedurende werktijd? Graag staan wij u ter zijde.
 

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Wensgroet 2019-2020!

Lees verder

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau