Zwangerschapsdiscriminatie moet worden aangepakt!

14 - 4 - 2014 // 3831 keer bekeken

Zwangerschapsdiscriminatie komt volgens het College voor de Rechten van de Mens te vaak voor in Nederland. Uit onderzoek van het College is gebleken dat in 2012 ruim 45% van de werkende vrouwen negatieve ervaringen heeft gehad met zwangerschap in relatie tot werk. Vooral managers zouden weinig tolerant zijn richting de zwangere werkneemster. Daarom doet het College een dringend beroep aan minister Asscher om zwangerschapsdiscriminatie aan te pakken.

Eind maart 2014 heeft het College in vier zaken uitspraak gedaan over zwangerschapsdiscriminatie.
Het ging hier over de volgende zaken:

  1. Bedrijf A heeft het contract met haar zwangere werkneemster niet verlengd. Ook heeft het bedrijf met werkneemster gesproken over het inkorten van het zwangerschapsverlof van 16 weken naar 6 weken. Het College oordeelt dat dit redenen zijn om te vermoeden dat de zwangerschap van de werkneemster en haar afwezigheid wegens zwangerschapsverlof een rol hebben gespeeld bij het niet verlengen van haar arbeidsovereenkomst. Hierdoor heeft Bedrijf A verboden onderscheid gemaakt op grond van geslacht.
  2. Bedrijf B verlengt de arbeidsovereenkomst met haar werkneemster. De eerstvolgende werkdag na verlenging vertelt de werkneemster de directeur van Bedrijf B dat ze zwanger is. Na terugkeer van haar zwangerschapsverlof deelt Bedrijf B haar mee dat haar contract niet wordt verlengd. Volgens werkgever heeft dit niets te maken met de zwangerschap van werkneemster, maar met het feit dat het vertrouwen in werkneemster is geschaad door de wijze waarop zij heeft gecommuniceerd over haar zwangerschap. Het College stelt vast dat het moment waarop de werkneemster vertelde dat zij zwanger was, voor Bedrijf B bepalend is geweest om haar arbeidsovereenkomst niet te verlengen. Derhalve oordeelt het College dat Bedrijf B jegens de werkneemster verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van geslacht door haar arbeidsovereenkomst niet te verlengen.
  3. Een werkneemster werkte als activiteitenbegeleider bij een zorginstelling. Na enkele maanden schreef ze de zorginstelling een brief, waarin zij aangaf dat er volgens haar te weinig activiteiten waren voor de bewoners. Daarna vertelde zij de zorginstelling dat zij zwanger was. Twee maanden voor het einde van de arbeidsovereenkomst werd de werkneemster ziek als gevolg van haar zwangerschap. De zorginstelling deelde haar daarop per brief mee dat haar contract niet zou worden verlengd, omdat zij moest worden gecoacht, maar de komende tijd afwezig was. Het College is van oordeel dat de inhoud van de brief van de zorginstelling onderscheid op grond van zwangerschap kan doen vermoeden. Het College oordeelt daarom dat de zorginstelling jegens de werkneemster onderscheid heeft gemaakt op grond van geslacht in verband met zwangerschap.
  4. Ook Bedrijf C heeft verboden onderscheid gemaakt jegens werkneemster door haar arbeidsovereenkomst niet te verlengen. Volgens het bedrijf is het contract niet verlengd omdat zij niet tevreden waren over de manier waarop werkneemster haar werkzaamheden uitvoert. Echter kon het bedrijf niet onderbouwen dat de werkneemster is aangesproken over haar functioneren. Gezien het feit dat het bedrijf niet heeft weerlegd dat sprake is van discriminatie op grond van geslacht, oordeelt het College dat Bedrijf C verboden onderscheid heeft gemaakt door de arbeidsovereenkomst met de werkneemster niet te verlengen.


Uit bovengenoemd onderzoek en de uitspraken blijkt maar weer dat zwangerschapsdiscriminatie veel voor komt. Heeft u te maken gehad met discriminatie wegens zwangerschap? Of heeft u aanvullende vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Waarschijnlijk bent u ook in de volgende artikelen geïnteresseerd:

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Wensgroet!

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau