Praktijkvoorbeeld: Zwanger en de proeftijd!

25 - 2 - 2014 // 7669 keer bekeken

In de eerste week van februari sprak ik Veronique. Zij vertelde dat ze sinds 10 januari 2014 in dienst is van organisatie “Y” in de functie van receptioniste. Een functie voor 32 uren per week op basis van een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar. In haar arbeidsovereenkomst is overeengekomen dat er een proeftijd geldt van 1 maand.

Maandag 27 januari 2014 heeft ze van de verloskundige bevestigd gekregen dat ze 12 weken zwanger is. De eerste keer! Helemaal blij vertelde ze die middag in de wandelgangen op kantoor aan een directe collega dat ze zwanger is. Op dat moment loopt haar leidinggevende voorbij en kijkt verrast op, maar loopt door. Vrij snel daarna krijgt ze van haar een telefoontje met de mededeling dat ze graag de volgende ochtend met haar een evaluatiegesprekje wil houden.

Zoals afgesproken hebben ze de volgende ochtend een evaluatiegesprek.
Haar leidinggevende feliciteert haar met haar zwangerschap en stelt haar daarna de vraag of ze al wist dat ze zwanger was op het moment dat ze haar arbeidsovereenkomst tekende.
Veronique schrikt een beetje van deze directe vraag!
Haar leidinggevende ziet klaarblijkelijk dat ze schrikt en wacht haar antwoord niet af. “Veronique, helaas we hebben besloten om afscheid te nemen”, zegt haar leidinggevende. Het gesprek wordt dan ook vrij abrupt beëindigd en haar leidinggevende staat op.

Veronique begrijpt het helemaal niet. Er zou toch een evaluatie zijn en waarom eerst de opmerking over de zwangerschap? Veronique besluit om nog even niet op te staan en stelt haar leidinggevende de vraag waarom haar arbeidsovereenkomst nu ineens eindigt. Haar leidinggevende geeft aan dat ze het in de huidige markt niet kunnen permitteren om haar nu in te werken om haar vervolgens (minimaal) 4 maanden te moeten missen. Het bedrijf heeft een "vast gezicht" nodig aan de receptie en dat gaat met deze zwangerschap niet lukken. Dit is dan ook de reden dat de arbeidsovereenkomst nu in de proeftijd wordt opgezegd. Ze deelt haar mede dat zij het erg spijtig vindt, maar dat dit het genomen besluit is en dat ze dit per email aan haar zal bevestigen. Zo gezegd zo gedaan, Veronique heeft deze email ontvangen en aan mij laten lezen.

Veronique wil van mij bevestigd hebben dat haar werkgever correct heeft gehandeld. En, indien dit niet bevestigd kan worden, wat voor een stappen zij kan ondernemen.

Wat deze werkgever heeft gedaan is niet toegestaan!
Tijdens de proeftijd kan zowel de werkgever als de werknemer de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opzeggen. Er gelden geen wettelijke opzegverboden, maar – wat menig werknemer niet weet (!) - de discriminatieverboden gelden wel!
De werkgever mag de arbeidsovereenkomst niet opzeggen in de proeftijd omdat de werkneemster zwanger is, dit is in strijd met het discriminatieverbod.

Nu de werkgever in strijd met de wet heeft gehandeld hebben wij Veronique geadviseerd om haar werkgever schriftelijk aan te spreken/ te berichten en de vernietigbaarheid van het ontslag in te roepen. In deze brief zal ze dan tevens aan moeten geven dat ze beschikbaar is om haar arbeid weer te verricht.

In eerste instantie heeft de werkgever negatief op haar brief gereageerd en gesteld dat ze wel degelijk correct heeft gehandeld. In tweede instantie, wij hebben toen namens Veronique het contact gelegd met deze werkgever, zag werkgever in dat er in strijd met de wet was gehandeld en dat er een oplossing gezocht moest worden. Na een paar gesprekken heeft dit er in geresulteerd dat Veronique weer aan het werk kon. Tot nu toe naar volle tevredenheid, van beide kanten.
(NB: en met de zwangerschap gaat het prima!)

 

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Wensgroet 2019-2020!

Lees verder

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau