Zwanger en de proeftijd

9 - 12 - 2013 // 5488 keer bekeken

Zwanger en de proeftijd

Afgelopen week werd ik gebeld door Angela. Zij vertelde dat ze sinds 10 maart 2013 in dienst is van organisatie x in de functie van accountmanager. Een functie voor 32 uren per week op basis van een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar. In haar arbeidsovereenkomst is overeengekomen dat er een proeftijd geldt van 1 maand.

Donderdag 28 maart heeft ze van de verloskundige bevestigd gekregen dat ze zwanger is. De eerste keer! Helemaal blij vertelde ze die middag in de wandelgangen op kantoor aan een directe collega dat ze zwanger is. Op dat moment loopt haar leidinggevende voorbij en kijkt verrast op en loopt door. Aan het einde van de middag krijgt ze van hem een mailtje met de uitnodiging voor een gesprek op vrijdag 29 maart 10 uur.

Die vrijdagochtend meldt ze zich om 10 bij haar leidinggevende. Hij begint het gesprek met felicitatie voor haar zwangerschap. Daarna stelt hij haar de vraag of ze al wist dat ze zwanger was op het moment dat ze haar arbeidsovereenkomst tekende. Totaal verbouwereerd is Angela. Voordat ze antwoord kan geven, deelt haar leidinggevende haar mede dat de wegen helaas gaan scheiden. Angela snapt het niet. Hoezo? Haar leidinggevende geeft aan dat ze het in de huidige markt niet kunnen permitteren om haar nu in te werken om vervolgens 4 maanden haar te moeten missen. De arbeidsovereenkomst wordt bij deze in de proeftijd opgezegd. Hij deelt haar mede dat hij dit per email aan haar zal bevestigen. Dit heeft hij vervolgens ook gedaan.

Angela geeft aan dat ze is vertrokken. Mij geeft ze aan dat ze weet dat werkgever en werknemer in de proeftijd zonder reden mogen opzeggen. Dus helaas.

Dit is niet correct.

Tijdens de proeftijd gelden er geen opzegverboden, maar de discriminatieverboden gelden wel!
De werkgever mag de arbeidsovereenkomst niet opzeggen in de proeftijd omdat de werkneemster zwanger is.

Maar wat nu dan te doen?
Het advies in deze aan Angela is om haar werkgever schriftelijk aan te spreken en de vernietigbaarheid van het ontslag inroepen. Daarnaast aangeven dat ze beschikbaar is om haar arbeid weer te verricht.

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Wensgroet 2019-2020!

Lees verder

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau