Minder werken na mijn bevalling, dat moet toch kunnen?

9 - 12 - 2013 // 3699 keer bekeken

Minder werken na mijn bevalling, dat moet toch kunnen?

Dolgelukkig en blij in verband met haar zwangerschap komt Sandra bij mij op kantoor. Inmiddels is ze 4 maanden zwanger en heeft ze besloten dat ze na de bevalling niet meer 5 dagen in de week wil werken. Voor haar zou de ideale combinatie zijn om 3 dagen te werken (voor de werkgever) 2 dagen thuis (“werken” voor haar gezin).

Haar leidinggevende heeft ze dit in de wandelgang verteld echter die reageerde niet zo enthousiast. Hij gaf haar aan dat ze in haar functie van commercieel medewerker binnendienst eigenlijk toch wel 5 dagen in de week zou moeten werken. Enigszins overrompeld en verbaasd komt Sandra nu bij mij. “Ik mag toch zeker zelf wel bepalen hoeveel dagen ik werk?”, geeft ze mij aan.

Als het gaat om de aanpassing van de arbeidsduur dan hebben we daar in Nederland een speciale wet voor, de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA). Deze wet geeft ons de rechten en plichten die gelden voor werkgever en werknemer indien er de wens bestaat om de arbeidsduur aan te passen.

Wat zijn dan de uitgangspunten? In de WAA is geregeld dat werknemers kunnen verzoeken om meer of minder uren te gaan werken. Aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan:

  • De werknemer moet minimaal 1 jaar bij dezelfde werkgever werken;
  • Het moet gaan om een verandering in de uren in de eigen functie;
  • Het concrete verzoek om aanpassing van de arbeidsduur wordt ten minste vier maanden vóór het beoogde tijdstip van ingang van de aanpassing schriftelijk bij de werkgever ingediend;
  • Het verzoek kan ten hoogste eenmaal per twee jaren worden ingediend;
  • Als de werknemer ziek is als hij/zij een verzoek om meer uren te werken indient, wordt de arbeidsduur pas aangepast als hij/zij weer hersteld is.

Werkgevers mogen dit verzoek alleen afwijzen – uiteraard concreet gemotiveerd - als er sprake is van een zogenoemd zwaarwegend bedrijfsbelang of dienstbelang.  Maar wat houdt dat dan in? De WAA geeft aan dat er in ieder geval sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang indien die vermindering leidt tot ernstige problemen voor de bedrijfsvoering bij de herbezetting van de vrijgekomen uren, op het gebied van de veiligheid, of van rooster technische aard.

Als we kijken naar de situatie van Sandra, wat zien we dan?
Sandra werkt al 5 jaren voor deze werkgever en is in ieder geval lang genoeg in dienst om een beroep te kunnen doen op de WAA. Daarnaast werken een aantal van haar directe collegae in een duo baan en werkt dit naar tevredenheid. Van belang is dat Sandra haar verzoek tot aanpassing van haar wekelijkse arbeidsduur concreet bespreekbaar maakt met haar leidinggevende en het verzoek vervolgens ook schriftelijk indient. Door dit tijdig te doen, kan ze voordat ze met zwangerschapsverlof gaat helder krijgen of haar verzoek wordt ingewilligd. Dit is uiteraard van belang om met een gerust hart en duidelijke afspraken het zwangerschapsverlof in te gaan en terug te komen na haar bevallingsverlof.

Waarschijnlijk bent u ook in de volgende artikelen geïnteresseerd:

Meer informatie over dit onderwerp?

Vul hier onder uw naam, telefoonnummer en e-mail adres in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vind je deze pagina ook nuttig voor je vrienden?

Deel deze pagina dan op jouw favoriete social media!

Gratis spreekuur!

Elke 1e vrijdagochtend van de maand.

Aanmelden is wel verplicht.
Gebruik eenvoudig de aanmeldbutton!

Meld u aan!

Blijf met ons blog op de hoogte van arbeidsrechtelijk nieuws

Vrouwenquotum: meer vrouwen aan de top

Het vrouwenquotum speelt al jaren een rol. In 2013 werd door het kabinet vastgelegd dat minimaal 30% van de raden van bestuur en de raden van commissarissen uit vrouwen moest bestaan. Tot nu toe w...

Lees verder

Wensgroet!

Lees verder

Zuiver Arbeidsrecht

MamaWerkt Arbeidsrecht is een initiatief van Zuiver Arbeidsrecht.

Bekijk www.zuiverarbeidsrecht.nl voor meer informatie.

Contactgegevens

Deldenerstraat 61
7551 AC Hengelo (ov)

T: 074 - 700 21 16
E: info@mamawerkt-arbeidsrecht.nl

Ontwerp en realisatie: Bandwerk internet- en reclamebureau